+31 (0)481 461 258 info@demolenwei.nl

Aan het begin van het voorjaar zijn er veel paarden en pony’s die vermageren. Ze verliezen hun wintervacht en dat kost kracht/energie waardoor je ze ziet terugvallen in gewicht. Ze kunnen in deze periode dus wel wat extra ondersteuning gebruiken.

Normaal gesproken halen de dieren energie uit het ruwvoer. De kwaliteit van het ruwvoer is echter (vooral aan het begin van het voorjaar) vaak aan de lage kant daarom hebben paarden en pony’s behoefte aan extra energie.

Suikerrijk gras niet goed voor gewicht.

Suikerrijk gras

N.B. Let op met het eerste gras in het voorjaar, deze kleine stengels bevatten vaak veel suiker. Beter is het om goed hooi of goede kuil te voeren.

 

 

Wat te doen?                                                                

Een oplossing tegen het verliezen van gewicht is om al op tijd te beginnen met  ruwvoer van een hogere kwaliteit bij te voeren. Bijvoorbeeld: vers verpakt raaigras of luzerne

Luzerne is goed voor gewicht van paarden en pony's.

Luzerne

Heeft uw viervoeter echter al een achterstand opgelopen, dan kan het lang duren voordat deze weer op normaal gewicht is door hoogwaardiger ruwvoer bij te voeren. Het kan dan uitkomst bieden om met hitte behandelde mais bij te voeren. Bij de met hitte behandelde mais is de opname veel beter dan met onbehandelde mais. Een betere opname houdt ook in dat er geen verzuring optreed in de blinde en dikke darm. Een ander middel om uw paard/pony weer snel op gewicht te krijgen is plantaardige olie en dan voornamelijk lijnzaadolie omdat deze bekend staat om de gezondheidsbevorderende werking. Verder zorgt lijnzaadolie ook voor een glanzende vacht.

Producten die bij ons verkrijgbaar zijn om uw paard op gewicht te houden zijn o.a.:

Horseflox (private label) een product met o.a. met hitte behandelde mais en plantaardige olie. Raaigras van Jopack Luzerne van D’Hooghe, Hartog, Vitalbix of Metazoa. Lijnzaadolie van private label of vitalbix

Alexander Jansen